Leylandii coniferen
Thuja
Taxus
Watercipres
Natuurlijk zien sommige coniferen er als vrijstaande boom prachtig uit. Vooral als ze van nature een kegelvormige groei hebben, zoals de levensboom, ook wel bekend als de thuja. Het is ook niet voor niets zo dat de fijnspar de boom is waar gemeentes voor kiezen als ze een grote kerstboom op een openbare plek willen hebben. Toch worden coniferen nog het meest gebruikt om een mooie strakke coniferenhaag mee te vormen. Zeker als je op zoek bent naar een haag die het hele jaar lang bescherming biedt tegen inkijk van voorbijgangers, zijn coniferen de ideale oplossing. Een coniferenhaag is in de meeste gevallen namelijk wintergroen en coniferensoorten zijn doorgaans zo dicht begroeid, dat er binnen de kortste keren een zichtdichte natuurlijke tuinmuur aan de rand van je tuin staat.
De taxushaag: een geliefde coniferenhaag
Veruit de meest populaire coniferensoort voor het gebruik in een haag is de taxus. Voor een formele haag zijn er ook weinig planten geschikter dan de taxus. De naalden van de taxus vormen een heel dicht bladerdek, waardoor deze coniferensoort na een goede snoeibeurt al snel tot een strak, massief geheel wordt. De vorm waarin je hem snoeit zal hij ook lang behouden, want met een gemiddelde jaarlijkse groeisnelheid van 15 tot 20 centimeter groeit de taxus heel langzaam. En dat is best bijzonder, want de meeste coniferen groeien heel snel. Toch zul je de conifeer minstens twee keer per jaar moeten snoeien, want alleen zo blijft hij formeel. Mocht hij toch te groot worden of zijn vorm verliezen, dan kun je de taxus in het oude hout terugsnoeien en zal hij daarna weer uitlopen. Ook dat is opmerkelijk: de taxus is een van de weinige coniferen die dat aankan.
Andere populaire haagconiferen
Hoewel de taxus allerlei eigenschappen heeft die hem tot de ultieme wintergroene haagplant maken, zijn er genoeg andere coniferensoorten die prima geschikt zijn om in een haag te gebruiken. Vooral als je op zoek bent naar een haag die binnen zeer korte tijd voor privacy gaat zorgen, is het aan te raden om op zoek te gaan naar een coniferensoort die wat sneller groeit. De leylandii lijkt dan een logische keuze, omdat hij per jaar zo’n 50 tot 80 centimeter groeit. Soms wel een meter. Houd er wel rekening mee dat de leylandii in zijn jonge jaren een relatief open structuur heeft en dus niet meteen een dichte privacyhaag is. De Californische cipres of de thuja groeien dan wel wat langzamer, maar zijn meteen zichtdicht. Natuurlijk moten deze snelgroeiende soorten ook vaker gesnoeid worden; zeker zo’n drie tot vier keer per jaar.
Bladverliezende coniferenhagen
Coniferen staan erom bekend dat ze wintergroen zijn, maar dat is niet bij iedere soort zo. De Japanse lariks en de watercipres verliezen als het kouder wordt hun naalden. In de winter bieden ze dus geen privacy, maar door hun mooi gevormde naalden en beeldschone herfstkleur zijn ze toch heel geschikt voor een aantrekkelijke coniferenhaag.