Thujahaag

Thujahaag

Leylandii Coniferen

Leylandii coniferen

Levensboom

Thuja

Taxus

Taxus

Watercipres

Watercipres

Als mensen ervoor kiezen een coniferenhaag in de tuin te planten, is de taxushaag heel geliefd. Maar dat is bij lange na niet de enige coniferensoort die tot een mooie haag uitgroeit. Een haag van levensbomen of, anders gezegd, een thujahaag groeit eveneens uit tot een mooie, fris ogende haag die goed in een formele vorm te snoeien is. Wie voor een combinatie van schoonheid en privacy gaat, kan misschien zelfs beter voor een thujahaag gaan. Omdat de bladeren van de levensboom qua vorm meer schubachtig zijn, heeft de levensboom een heel eigen karakter en daarnaast groeien deze coniferen een stuk sneller dan de taxus, die toch wel een paar jaar nodig heeft om een hoogte van twee meter te bereiken. Bovendien zijn thujahagen verkrijgbaar in verschillende mooie kleuren.
Levensboomhaag in verschillende kleuren

Levensboomhaag in verschillende kleuren

Er zijn twee thujasoorten die zich in het bijzonder goed lenen om in een haag gebruikt te worden: de westerse levensboom (Thuja occidentalis) en de reuzenlevensboom (Thuja plicata). Beide soorten komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Gek genoeg komt de westerse levensboom van origine aan de oostkust voor en de reuzenlevensboom aan de westkust. Als haagplanten doen ze het in ons deel van de wereld ook heel goed. Zeker de kweekvormen die speciaal voor het gebruik in de haag ontwikkeld zijn, denk bijvoorbeeld aan de frisgroene westerse levensboom ‘Brabant’ en de toepasselijk genaamde westerse levensboom ‘Smaragd’. Van de reuzenlevensboom zijn er zelfs drie prachtige kweekvormen: de reuzenlevensboom ‘Martin’, de relatief dichte reuzenlevensboom ‘Excelsa’ en de wat grovere reuzenlevensboom ‘Atrovirens’.
Thujahaag snoeien

Thujahaag snoeien

Van nature heeft de levensboom een kegelvormige groei. Vrijstaande levensbomen hebben daardoor een charmante vorm. Voor een dichte haag is dat natuurlijk niet wenselijk en zul je hem eens in de zoveel tijd moeten snoeien. Een groot voordeel aan de thujahaag is dat je hem heel smal kunt snoeien. Als het nodig is, kun je hem zelfs op een breedte van zo’n 30 centimeter snoeien. Een thujahaag is het hele jaar te snoeien, behalve bij vorst. Let wel op dat je hem niet te ver terugsnoeit. De levensboom kan weliswaar beter tegen radicale snoei dan bijvoorbeeld de Californische cipres en de snelgroeiende leylandii, maar toch is het raadzaam om de takken niet voorbij het groene gedeelte te snoeien.
Thujahaag: ideaal voor privacy

Thujahaag: ideaal voor privacy

De levensboom of thuja is dus een hele veelzijdige wintergroene haagplant. Oorspronkelijk werd hij naar Europa gebracht vanwege de geneeskrachtige werking die de coniferensoort zou hebben, maar inmiddels hebben we een veel betere functie gevonden voor de levensboom: als prachtige versiering van de tuin. Als vrijstaande boom ziet hij er in zijn natuurlijke kegelvorm heel mooi uit, maar juist omdat hij zo smal te snoeien is, is de thuja ideaal voor een dichte privacyhaag die er ook nog eens bijzonder aantrekkelijk uitziet.