Wanneer geen coniferenhaag?

Wanneer geen coniferenhaag?

Coniferen zijn ideale haagplanten voor een mooie formele haag. Daarom behoren coniferensoorten als de taxus en de thuja tot de best verkochte haagplanten. Wanneer geen coniferenhaag een betere keuze is, zijn er gelukkig genoeg alternatieven. Deze afweging kan met de omstandigheden in de tuin te maken hebben, zoals de bodemsoort of het klimaat in de regio.

Leylandii Coniferen

Leylandii coniferen

Levensboom

Thuja

Taxus

Taxus

Watercipres

Watercipres


Verschillende haagplanten hebben immers verschillende voorkeuren. Ook kan het zo zijn dat het typerende formele uiterlijk van veel coniferenhagen gewoon niet is waar jij naar op zoek bent. Het regelmatige onderhoud dat sommige snelgroeiende coniferen vergen is voor sommigen ook een reden om te twijfelen tussen een coniferenhaag of een andere wintergroene haag.

Het uiterlijk van een coniferenhaag

Het uiterlijk van een coniferenhaag

Een coniferenhaag is de perfecte keuze als je een formele haag wilt die het hele jaar door je privacy bewaakt. Veel coniferensoorten groeien snel en daardoor staat er binnen een mum van tijd een hoge wintergroene haag in de tuin. Voor sommige mensen is zo’n formele haag echter ook wat saai, omdat zijn uiterlijk niet met de seizoenen mee verandert. Ben je daar juist wel naar op zoek? Dan kun je overwegen om een beukenhaag in de tuin te planten. Het blad van de beuk (Fagus sylvatica) verkleurt namelijk wel, maar blijft onder de normale winterse omstandigheden in Nederland en België gewoon aan de plant hangen. Er zijn ook wintergroene haagplanten met een aantrekkelijk informeel karakter, zoals de laurierhaag (Prunus laurocerasus). Een buxushaag blijft laag, net als een taxushaag, maar heeft met zijn charmante kleine blaadjes een heel andere uitstraling.

Ongeschikte bodemsoorten voor een coniferenhaag

Ongeschikte bodemsoorten voor een coniferenhaag

Ook de bodemomstandigheden en de standplaats zijn belangrijk. De meeste haagplanten vinden het niet prettig om op een natte bodem te staan. Er is dan een grote kans op wortelrot. Bij coniferensoorten is dit al helemaal het geval. Dit probleem is enigszins te ondervangen door voor een goede drainage te zorgen, maar op bodemsoorten waaruit het water moeilijk wegloopt is een coniferenhaag planten over het algemeen geen goed idee. De watercipres is een coniferensoort die graag in een wat vochtige grond staat, maar die verliest wel zijn naalden en is dus niet geschikt voor een privacyhaag. De haagbeuk (Carpinus betulus) gedijt fantastisch op natte grond. Die verliest wel zijn bladeren, maar als hij op een beschutte plek staat, zal hij nog tot diep in de herfst voor privacy zorgen. De olijfwilg en de Griselinia littoralis zijn wintergroene opties.

De onderhoudseisen van een coniferenhaag

De onderhoudseisen van een coniferenhaag

Coniferensoorten moeten regelmatig gesnoeid worden. Zeker bij snelgroeiende soorten als de Leylandcipres is dit belangrijk, omdat ze niet meer uitlopen op oud hout. Dat geldt overigens voor alle schubconiferen, dus ook voor de Californische cipres en de levensboom. De taxus groeit veel langzamer en kan wel verjongd worden. Voor de formele vorm is het wel aan te raden om twee keer per jaar te snoeien. Plantensoorten als de beuk en de haagbeuk zijn echter nog veel makkelijker in onderhoud.